Monday, November 27, 2017

Miko Sayang


This post dedicated for our beloved Miko. 

Semoga dengan post ni, I will never forget our miko chan. 

Miko, Miko Chan, Koko, Bang Ko, Abang. 

21 Sept 2016 - 26 Nov 2017
Setahun 2 bulan miko dgn kitorg tapi rasa lama sangat miko dgn kitorg. 

I hope you're happy with us. I hope you know we're really happy with you. 

Kitorg semuaa sayaanngg miko.

Terima kasih utk tikus dan burung yang miko tangkap tu sayang. 

Sorry kalau bagi miko makan lambat, bg miko tido luar, halau miko duduk luar, marah miko curi makanan, sorry sbb xjaga miko baik2, sorry ya miko sayang. 

Siapa nak sambut kak long blk kje lepas ni, siapa nk golek2 dekat jalan xnk bg kak long undur kereta tuk pegi keje, siapa nk sibuk2 kacau org siang ikan, siapa nak lari ikut pergi dapur, siapa nak kacau kak long tgh mkn depan tv, siapa nk gesel2 kat kaki manja2, nk peluk siapa gemok2 lepas ni. 

Semoga miko bahagia kt sana. jumpa ayah tak? 

Duduk dgn ayah tggu kitorg ok? 

Saaaayaaangggg miko. ♥

 1st day baby miko kita. 














Bang ko dh start sakit time ni


time ni pon sakit. 


balik klinik waktu vet ckp miko ada liver problem. 


semoga kita berjumpa lagi sayang. 💕

Friday, November 17, 2017

Ke Jogja Ke Kita #day1 #Jogjakarta




Jogjakarta was in my list since 2015. Finally we make it!
Samirah berjaya beli tiket Jun 2016. I don't really remember at what time she bought untuk dapat harga murah punya pasal. Bangun subuh satu pagi tu,dapat wassap ckp dh beli. Yeayyy! Satu kiss utk Samirah!



Total Flight KL-JOGJA-KL : RM 181 (include insurance, luggage 20 kg return)



Bayangkan penantian satu tahun lepas beli tiket tu. Habis semua blog aku baca utk khatam bab Jogja ni. :)



A month before, baru kitorang start book supir and hotel.
Rate Supir (Pak Salim) : RP 500 000 per day. (No limit time)
Grand Marto Hotel (Booking.com) : RM 501 (2 standard room untuk 4org)(4hari 3mlm)



Pak Salim ni aku jumpa dekat FB. Nampak orang share itinerary ada mention nm FB dia. So aku pantau prestasi dia since a year jugak la. Kononnn. PM FB and terus contact through wassap. Senang sgt!



Asalnya, kitorg bertiga (Samirah, Su and me). Sekali jodoh Samirah sampai Mac 2017. hiksss. So husband dia (Yien) beli tiket last minit which cost around RM400+. Terbeliak la biji mata. Hahaha. Tapi kira ok la, acah2 honeymoon since diorg pon mmg xplan nk ke mana2.



Trip ke Jogja kitorg 4hari 3 mlm which is 17/05/2017-20/05/2017 (Rabu-Sabtu)



Since aku and Su dari Penang, kena la beli tiket flight PNG-KL-PNG pulaaa.



PNG - KL : RM 11.60 (beli Nov 2016)
KL- PNG : RM 79.50 (include luggage 15kg + beli April 2017)



Kitorg flight PNG-KL (16/5/2017 855pm). Sampai KLIA2 pkul 10pm. Disebabkan fikir siang tu kerja, esok sampai2 Jogja nk terus jalan, aku minta tlg Madaha amek kitorg n tmpg bilik dia dekat UKM walaupunnn UKM bukan la dekat dgn KLIA2.



17 Mei 2017



Esok paginya Madaha hanta kitorg g KLIA2 wpun plan asalnya nak naik ERL je dr Putrajaya. huhuhu



 Flight KL-JOGJA, jam 9.45-11.20am. Dalam 2 jam 1/2 la perjalanan dr KL ke Jogjakarta, tapi sebab Indonesia lewat satu jam dr Malaysia, tu yg jadinya sampai 1120 am waktu Indonesia. :)



Sampai2 je, Pak Salim dh tunggu kitorg kt airport dengan Avanza. Mostly kereta kt Indonesia pakai Toyota brand. Sebelum sampai Indonesia, mmg aku dah listkan tmpt2 yg kitorg nak pergi and Pak Salim dh buat itinerary ikut tmpt mana yg sehala untuk bg perjalanan mudah, lgpon bukannya tahu pon kan jalan kat sana.



1st thing naik kereta, kitorg request nak makan. hahahah. masing2 dh kelaparan since pg tu bfast roti gardenia je. Pak Salim ckp ada bnda lagi penting dr makan yang kena buat dlu, kitorg pon terpinga2. Haaa, bnda itu adalah SIMCARD utk INTERNET. Padahal lg penting makan sebenarnya bg kitorg.



Waktu beli SIMCARD tu nampak la ramai rakyat2 Malaysia yg sama flight dgn kitorg pon terjah kedai SIM ni. Mesti kedai ni bg commission kat semua supir2 ni.



SIMPATI : RP 90 000 (6GB internet) share 2 org.



Perjalanan diteruskan ke tempat makann. So excited! Our 1st menu in Jogjakarta, ofcourse Nasi Penyet. Sambal dia mmg terbaikkk. Pedas kaw2 punya. tp utk kitorg yg gemar mknn pedas, ketagih wehh. Tapi sorry xingt nm restoren dia. Sedappp A++.



Tangki pon dh full, kitorg pon continue ke CANDI PRAMBANAN. Time sampai tu dalam pkul 2pm waktu tempatan and seriously matahari terik betul. Nasib Pak Salim pinjamkan payung dia utk kitorg. Tiket masuk Candi kitorg beli pakej Prambanan + Borobudur. TAPIII, dinasihatkan beli dekat kaunter candi terus la. Kitorg beli dekat agent sebab Pak Salim beria kata senang and sadly bila dh balik Malaysia kitorg tgk itinerary org lain yg pergi lepas kitorg, harga tak mahal mcm kitorg pon. Padahal mmg aku google dh harga2 semua, tp agent tu mention harga naik lepas 1 Mei. Kitorg pon xde g tny kt kaunter wktu kt Candi2 tu sbb Pak Salim yg settlekan tukar tiket semua. So take it as lessons ok?



ENTRANCE FEE PRAMBANAN + BOROBUDUR = RP 600 000 (Beza almost RP 80 000) :(
ENTRANCE FEE PRAMBANAN = RP 300 000 (PER PERSON)
PARKING = RP 10 000 



Candi Prambanan adalah termasuk Situs Warisan Dunia UNESCOcandi Hindu terbesar di Indonesia, sekaligus salah satu candi terindah di Asia Tenggara.(SUMBER GOOGLE)



Ok cerita pasal Candi Prambanan, ada bagusnya amek tour guide utk tahu sejarah dia. Tapi untuk penjimatan, kitorg jalan2 je. Jalan2 and tgkp gmbr. Sebab panas sgt, kitorg berehat bwh pokok. Sekali ada pak cik (pekerja situ) tny tahu tak pasal Candi2 yg ada kat situ. Kitorg geleng, terus dia cerita serba sikit. Free je! Lepas dengar sejarah dia baru la jalan balik and pegi crik balik apa yg pakcik tu cerita. Heheheheh. Almost 2 jam la kitorg kt dalam tu, sbb jalan nk keluar pon masyaAllah jauhhh. hahaha. sumber blog2 ckp sebelum keluar prambanan ni, brg2 diamurah jugak utk beli. even pak salim pon ckp souvenir murah tp sebab bru 1st day and 1st place, so mcm teragak2 skit nk beli. 




Lepas tu kitorg gerak ke Puncak Becici dalam pukul 4. Puncak Becici ni mmg tmpt yang cantik utk sunset hunting. Serious cantikkkk!!! Plan asal nk pegi Tebing Breksi, tp last minute request minta nk pegi Puncak Becici ni. Kitorg Jama Qasar dekat surau sini. Tp better korg minta supir korang singgah masjid yg proper skit la utk keselesaan. Majoriti surau/masjid sini open laki pompuan. takde tirai2, atau bhgn solat wanita asing2. 







Puncak Becici ni macam hutan pinus lebih kurang. kitorg punya la menikmati angin sedap2 sejuk2, smpai atas byk lg port best yg btol2 utk bergambar and sunset hunting. rugi je jalan2 bawah lelama. sini 545pm dh maghrib, so kira sunset dh habis time ni. dr atas puncak tu dgr azan. terharu rasa. 



PARKING: RP 5000 (per car)

ENTRANCE FEE : RP 12 000 (RP 4000 PER PERSON) 


Lepas tu dalam 6.30pm, kitorg gerak balik. Waktu ni mmg dh gelap kauuu. Jalan plak xbyk ada lampu. mmg rasa mcm dh pkul 9 mlm. supposedly kitorg nk jln2 pekan jogja mlm tu, tp pak salim ckp blk hotel la mlm ni, esok lusa jln. sbb tak check in lg pon. tapi sebelum kitorg smpai hotel, request dekat pak salim nk makan sate klathak. Sate Klathak ni mcm Sate Kambing la tp cara diorg buat sate tu diorg just gaul garam je. Tapi masyaAllah sedap jugakkkk. Mungkin sebab kitorg semua hantu kambing. Pak Salim bwk kedai yg famous, tp sbb time kitorg smpai awal lg diorg bru nk setting tmpt last2 pak salim bwk kedai lain. Tapi still sedappp. Kecuq ayaq liuqqq time tulis blog ni. Terbayanggg2. Kedai ni bukan jual sate klathak je tp dia ada jugak masakan2 lain yg berasaskan kambing. so kitorg amek lauk asing supaya boleh rasa sorg skit. and greatly semua sedaaaapppp. MasyaAllahhh! :)









Finally dalam pkul 9 dh check in Grand Marto Hotel. Kalau ikut waktu Malaysia bru pkul 8, awal lagi dh blk bilik. Boleh je nk jalan2 area hotel tu sbb hotel tu dekat pekan, tp dh malass plak bila dh baring2 atas katil. Lgpon time kitorg travel ni Samirah xbrp nk sihat. Review psl bilik hotel ni just nice. Selesa sgt, berbaloi dgn harga yg dibayar. Heater, Wifi, Aircond, Tv, Iron (request dekat kaunter), Breakfast (tiap mlm bgtau nk mkn apa tp tak yah expect much tau), Towel, Sabun, Hanger, semua ada. Haaaa, jgn lupa bwk adapter! 






End of Day 1. 

p/s : tak tahu bila mampu sambung untuk day 2-4. day 1 ni pon berzaman dlm draft. :P








Sunday, January 3, 2016

2016




When the wind blows, let it come and stay

 When a feeling of longing comes, let it come, stay and leave

Pain will come. It will stay and live. It will live and leave.


Monday, November 24, 2014

After 4 years. :)



Alhamdulillah, syukur Ya Allah,  utk rezeki yg satu ini.
 Of course, ini untuk ibu ayah. 

Terima kasih ibu, utk doa, semangat, kekuatan, kasih syg yg tiada had, duit dan segalanya yg tak mgkin dpt dibalas dgn apa cara sekalipon. moga kejayaan ini sedikit sebanyak dapat membalas segalanya. Ini utk ibu.

Ayah,ini juga utk ayah. Doa2 ayah selama 21tahun,masih bersama sehingga hari ini. Terima kasih utk kasih syg yg tak pernah berbelah bahagi yg xmgkin dpt diganti oleh mana2 lelaki pon. and k.long tahu ayah sentiasa bangga dengan anak2 ayah...

Adik2,ini utk korang jugak. Fira, fiq, kakcik and adik. Terima kasih utk doa n kasih syg. Lets grow up together and take care of our only ibu. 

Buat ahli keluarga, tokwan, tok, pak lang, pak su, mak ngah dan semua. 
Terima kasih utk segalanya. terima kasih sbb sentiasa tolong kami selepas permergian ayah.


my lovely big family. thank you sbb sudi dtg and celebrate together.


Kawan2, mada, noni, farah, wani, lin, sam, mimi dan semuanya. Terima kasih atas sokongan, dorongan, pertolongan dan doa. tahniah juga utk kitaaaa! 



the best best best friends ever. 

part of coursemate. food technologies. 


 Terima kasih utk semua yg mendoakan, membantu secara langsung atau tak. Hanya Allah mmpu membalas jasa baik kalian.Moga kita semua sentiasa dalam rahmat ALLAH.



Thursday, July 24, 2014

Teacher


It's my first day.
Jadi cikgu ganti. di Sekolah yang agak pendalaman. 
senang cakap sekolah kampung.
Kelas utk setiap tahun pon ade 2 je. 
and dpt mengajar kelas belakang.
bukan tak pandai. but diorg degil. 
oh my. mmg jd garang la.
dengan mengajar subjek Bahasa Malaysia. never think to teach this subject!
Matematik tu mmg my choice. 
but it really gives me experience.
actually, I can't believe I went through today.
and my biggest problem is just communication with other teachers.
I don't know how to interact with them to make sure that I didn't look 'TAK MESRA'
BAB NI MMG FAILED. 
Help!!